Onderhoudswerkzaamheden


Welkom bij molen De Put ~ Leiden

WWW.MOLENDEPUT.NL

Onderhoudswerkzaamheden in uitvoering

Na de festiviteiten van Leidens Ontzet op 3 oktober 2019, starten er opnieuw onderhoudswerkzaamheden aan standaardmolen De Put, die sinds 2016 eigendom is van Molenstichting Leiden en Omstreken.


Nadat vorig jaar de molen drie maanden tijdens de zomer gesloten was voor houtworm bestrijding, maar ook in de steigers stond voor grondige schilderswerkzaamheden.

Binnenkort gaat dit oudste molentype van Nederland, opnieuw in de steigers.

Dit keer voor werkzaamheden in de molen, waarvoor de gehele molenkast, van bijna 40 ton aan gewicht, 30 cm omhoog wordt gekrikt. Hiermee wordt de houten constructie ontlast, waarna er extra versterking door middel van twee stalen profielen kan worden aangebracht. (A, zie tekening)

Deze stalen profielen, moeten de doorgebogen eiken steenlijsten, die een belangrijke draagfunctie hebben in de zijkant van de kast, gaan ondersteunen. 


Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om het houten draailager dat speling vertoont op de standaard, oftewel de "stormpen" genaamd te vervangen. (B zie tekening)

Deze houten stormpen houdt de gehele bovenbouw op zijn plek, maar is niet visueel zichtbaar. Om er zeker van te zijn dat hier geen mankement aan ontstaat, tijdens turbulente wind, wordt dit lager geheel door een stalen uitvoering vervangen.

Naast de constructie aanpassingen, zal ook na 32 jaar dat de herbouwde molen er staat, de dakbedekking van de ondertoren worden vervangen. (C, zie tekening)

De totale kosten bedragen ca. € 70.000,-  die voor 50% gesubsidieerd wordt door de provincie Zuid-Holland. De overige kosten dient door de Molenstichting Leiden en Omstreken gefinancierd te worden.


In medio 2020 hoopt molenmaker Verbij uit Hoogmade de werkzaamheden af te ronden, waarna de molen er constructief er weer jaren tegenaan kan. 

Tijdens de werkzaamheden is de molen helaas niet toegankelijk en kan er ook geen meelverkoop plaatsvinden.