De molenaar(s)

De molenaar(s)

Beste (website)bezoeker,

 

Mijn naam is Philip Pijnnaken en ben vanaf de herbouw van molen De Put in 1987 betrokken bij deze mooie standerdkorenmolen in het centrum van Leiden.

Molens spreken mij zeer aan, al vanaf mijn 3e jaar ben ik gek van molens.

Zelf ben ik ook in een molen geboren, molen De Valk te Leiden. Deze hoge rondestenen stellingmolen uit 1743 is in 1966 in gebruik als molenmuseum. Mijn ouders bewoonde de molen als bewaking en mijn vader was beheerder van het molenmuseum tot 1981.

Vanaf 1973 tot 1981 heb ik in de molen gewoond en veel geleerd van de toenmalige (beroeps)molenaar Jan v.d. Pouwkraan die zelf molenaarshuis naast de Stadsmolen woonde.

Na het verlaten van de molen De Valk, die geheel ingericht werd als molenmuseum, was ik op veel molens in en om Leiden te vinden.

 

Tijdens de herbouw van molen De Put, die ik met veel belangstelling volgde, kwam ik in gesprek met een mevrouw van de Stichting molen De Put.

De herbouw liep op schema, maar men had nog steeds geen molenaar kunnen vinden, als ik belangstelling had moest ik maar een brief schrijven aan de gemeente Leiden, zo gezegd zo gedaan.

Met de opening van de molen op 8 mei 1987 werd al mondeling meegedeeld dat men een gediplomeerd molenaar had gevonden en dat ik als 14 jarige hulpmolenaar, de molenaar kon bijspringen bij zijn werkzaamheden.

Op 11 juli 1987 was het dan zover. Samen met de molenaar Frank Harteveldt kregen we de sleutel overhandigd van de voorzitter van Stichting molen De Put de heer J. duPrie, de molen is voor jullie veel succes en maak er wat van.....

Samen met de toenmalige molenaar Frank hebben wij van een nieuwe kale molen een toeristische maar ook een werkende korenmolen gemaakt.

Na drie leuke jaren van samenwerken kon Frank door persoonlijke omstandigheden helaas geen molenaar blijven op deze molen.

Vanaf dat moment ben ik als 17 jarige, (jongste)molenaar (van Nederland) geworden op molen De Put. Na het behalen van mij Vrijwillig molenaars diploma, in 1992 ben ik vanaf dat moment officieel gediplomeerd (vrijwillig) molenaar.

 

De molen draai ik nog steeds met veel plezier en doe dit samen met meerdere assistent molenaars. Veelal op zaterdag ben ik op de molen te vinden en is de molen opengesteld voor bezoek. Bij voldoende wind en behoefte aan meel, maalt de molen graan (tarwe). Dit tarwemeel (volkorenmeel) maar ook andere producten zijn in het molenwinkeltje onder in de molen te koop. De opbrengsten van deze producten komen tegoeden aan het onderhoud van de molen.

 

Momenteel beheer ik in totaal vijf Leidse molens, naast korenmolen De Put zijn dit de de poldermolens de Kikkermolen, de Maredijkmolen, de Stadsmolen en houtzaagmolen de Herder.

Interesse gewekt?, Kom dan een bezoekje brengen op een zaterdag aan molen "De Put" of op één van de andere Leidse molens als u de wieken ziet draaien.

 

Sinds enkele jaren wordt de molen niet alleen door mij zelf gedraaid. Zo kunt u Jorinde Pijnnaken-Vroeijenstijn, Ton Engelbart of Pierre Pijnnaken als molenaar bezig zien, geassisteerd door molenaars in opleiding, molengidsen en assistenten bij de meelverkoop.

 

Philip Pijnnaken-Vroeijenstijn

 

Welkom bij molen De Put ~ Leiden

WWW.MOLENDEPUT.NL